Po opravljenem izpitu voditelj čolna

Navtični tečaj

Opravili ste izpit za voditelja čolna!

Čestitke! S tem ste zadostili pravno-formalnim pogojem za samostojno plovbo in lahko kadarkoli samostojno izplujete. Toda je res tako enostavno?

Slovenska zakonodaja voditeljem čolnov, dolžine do 24 m, ne predpisuje obveznega praktičnega znanja oziroma tega ne preverja. Dovolj je torej, da usvojite potrebno teoretično znanje iz predpisanih tem (pomorski predpisi, pravila o izogibanju trčenju ipd.) ter znate uporabljati navtično karto in zavezati nekaj vozlov.

Bi si upali s samo opravljenim izpitom iz cestno prometnih predpisov zapeljati z avtomobilom na cesto? Verjetno ne. Tudi za udeležence pomorskega prometa velja, da je za varno “vožnjo” oziroma plovbo potrebnih kar nekaj praktičnih izkušenj.

Praksa na morju je tako slovenskim morjeplovcem prepuščena njihovi lastni presoji. Vsak navtik začetnih se tako znajde po svoje. Izkušnje kažejo, da se veliko navtikov za plovbo navduši v krogu svoje družine, znancev ali prijateljev in na isti način nabira tudi praktične izkušnje pred in po opravljenem izpitu za voditelja čolna.

Preden odplujete sami, se “oborožite” z ustreznim praktičnim znanjem na enakovrednem plovilu. Prednost tržnih tečajev je predvsem v tem, da si lahko izberete sebi ustrezen nivo tečaja in seveda tudi vrsto plovila, na katerem želite pluti.

Vsak morjeplovec ve, da je bistvena razlika, če plujete z gumenjakom, jadrnicami različnih velikosti ali jahto …

Z izpitom za voditelja čolna namreč lahko upravljate zelo različna plovila in zelo težko bi uzakonili minimalne standarde znanja za vsako izmed teh. Kaj pa če namerava bodoči imetnik izpita pluti s samo 5-metrskim gumenjakom – ali mora zaradi tega obvladati tudi jadranje z 12-metrsko jadrnico?

 

Mnenja glede zahtev po formalnem preverjanju praktičnega znanja so dejansko deljena. V rubriki Vroči mikrofon radijske postaje VAL 202 lahko prisluhnete na to temo prispevku Aleša Smrekarja z naslovom »Na plovilu brez praktičnih izkušenj?!« Link do prispevka: https://365.rtvslo.si/arhiv/vroci-mikrofon/174482610 – povzeto po članku spinaker.si

Odgovornost za lastno varnost in za varnost posadke na morju nosi voditelj čolna. Kdor je vsaj malo izkusil plovbo, se prav gotovo zaveda, da so na morju potrebne izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje. Ocenjujemo, da se na morje ne samostojno odpravil skoraj noben sveži imetnik voditelj čolna brez praktičnih izkušenj na njemu ustreznem plovilu. Temu v prid govori tudi dejstvo, da se na morju in v pristanih sicer dogajajo nesreče, ki pa jih večinoma lahko pripišemo nepredvidljivim vremenskim okoliščinam, alkoholu ali preprosto precenjevanju lastnih sposobnosti, ne pa popolni neizkušenosti. Pameti pač ne moremo uzakoniti …

 

Lahko pa se odločite in se udeležite praktičnih tečajev, ker naberete dovolj izkušenj, znanja, prakse nasvetov, ki vam pri samostojni navtični poti pomagajo ostati samozavesten, suveren, predvsem odgovoren voditelj čolna (tako do posadke, kot do plovila).

 

Če bi želeli več znanja in izkušenj vam z veseljem pomagamo!

 

Uživajte, sanjajte, raziskujte, jadrajte!

Šola jadranja ODPLUJ

Spletno mesto uporablja piškotke. Tako zagotavljamo storitev, analizo uporabe in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.