Tečaji

 • 1 dnevni TEČAJ PRISTAJANJA potovalne jadrnice

Tečaj pristajanja potovalne jadrnice v Jadralni šoli ODPLUJ traja 1 dan in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem Izola. Tečaj pristajanja je namenjen tistim, ki ste se že srečali z jadranje, vendar imate premalo izkušenj s pristajanjem. Ali pa bi radi obnovili in nadgradili svoje znanje pristajanja pred sezono. Tečaj obsega:

 1. manevriranje z jadrnico na omejenem prostoru,
 2. osnove pristajanja – teorija,
 3. obrat na mestu brez premčnega pomožnega motorja,
 4. pristajanje na bojo – predvsem teorija, bočno; pristajanje,
 5. privezovanje in izplutje,
 6. pristajanje s krmo proti obali,
 7. privezovanje (na mooring sidro) in izplutje,
 8. tehnike sidranja.

Vsak udeleženec tečaja ima možnost večkratnega pristajanja in izplutja. Svoje vloge tečajniki med tečajem izmenjujejo. Tečaj traja približno 8 ur na dan. Tečaj potek v skupinah od 3-5 oseb.

10-13 m jadrnica

8 ur / dan

3-6 oseb


 • 1 dnevni TEČAJ JADRANJA potovalne jadrnice

Enodnevni tečaj jadranja je strokoven, poučen ter enostaven tečaj, kjer se boste skupaj z inštruktorjem srečali z nujno potrebnimi elementi jadranja, jadrnice in navtičnih veščin. Tečaj jadranja v Šoli jadranja ODPLUJ traja 1 dan in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem Izola. Tečaj jadranja je namenjen tistim, ki se prvič srečujejo z jadranjem ali pa so v jadranju že stari mački. Tečaj obsega:

 1. Podrobnejši spoznanje s plovilom ter vso opremo
 2. Načrtovanje plovbe (navigacija in meteorologija),
 3. Organizacija posadke z določanjem nalog članom posadke,
 4. Pregled in priprava jadrnice ter njene opreme,
 5. Manevri ter postopki izplutja
 6. Varna plovba z motorjem (tudi v ožinah / teorija),
 7. Pregled in priprava palubne opreme za privezovanje in sidranje,
 8. Bočno pristajanje,
 9. Pristajanje v četverovez (muring),
 10. Priprava, dvig ter nastavljanje jader,
 11. Jadranje z vetrom, v veter ter obrati
 12. Varna plovba z jadri s poudarkom na pravilni in varni uporabi palubne opreme,
 13. Uporaba elektronskih instrumentov (GPS, globinomer, VHF,..)
 14. Upoštevanje pravil o izogibanju trčenju na morju v praksi
 15. Razne tehnike obvladovanja plovila

Vsak udeleženec tečaja bo usposobljen za vsa jadralska mesta in vloge na jadrnici, vključno s krmarjem. Vloge tečajniki med tečajem menjujejo. Tečaj jadranja traja približno 8 ur na dan. Tečaj potek v skupinah od 3-5 oseb.

 

10-13 m jadrnica

1 dan

3-6 oseb

8h/dan


 • 4 dnevni TEČAJ SKIPER – INTENZIVNI SKIPER TRENING

Tečaj skiper ali intenzivni skiper trening se izvaja na 12-16m potovalni jadrnici z izhodiščem na slovenski ali hrvaški. Namenjen je tistim, ki že imate izkušnje z jadranje, ki ste že samostojno jadrali, pa vendar imate željo po nadgradnji. Za skiperi trening je v Jadralni šoli ODPLUJ priporočljiv tudi izpit voditelj čolna. Tečaj obsega: dviganje in spuščanje jader, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom) kratka ponovitev, osvežitev, sidranje in privezovanje, pristajanje in izplutje z obale, načrtovanje potovanja z jadrnico ob upoštevanju meteorologije, organiziranje posadke in dela, ter življenja na morju, nočno navigacija – jadranje, planiranje daljših plovb z organiziranjem dežurstev, zahtevnejše jadranje (krajšava jader), vaja MOB (man overboard), vremenoslovje, priprava in ukrepi v izjemnih pogojih, reševanje zahtevnih navtičnih situacij in še veliko več.

10-16 m jadrnica

Izziv tudi za dobre navtike


 • 5 dnevni ALL IN ONE tečaj

Tečaj jadranja ponujamo le za zaključene skupine. Razdeljen je na TEORIJO in PRAKSO.

TEORIJA: Osnovna znanja iz področij aerodinamike, hidrodinamike, meteorologije, navigacije, tehnike jadranja, taktike jadranja, pomorskih veščin, izbora sidrišč in planiranja poti.

PRAKSA jadranje na 10-14 m jadrnici, posebej opremljenih za Šolo jadranja ODPLUJ. Na teh jadrnicah se naučimo vse manevre, spoznamo tehniko jadranja proti vetru, z vetrom, pol krmnim vetrom in bočnim vetrom. Naučimo se tudi jadrati špinakerjem – odvisno od predelane prakse in znanja tečajnikov. Ta tečaj združuje tako začetni kot nadaljevalni tečaj jadranja in je zelo primeren za vse, ki želijo sami jadrati na večjih jadrnica. Pogoj za pristop k tečaju je opravljen izpit za voditelja čolna. Veščine, ki jih pridobijo tečajniki: zna pripraviti jadrnico za plovbo, zna upravljati jadrnico pod jadri z vsemi manevri, zna prilagoditi jadra glede na moč in smer vetra, seznani se s špinakerjem, zna upravljati jadrnico z motorjem, obvlada tehnike pristajanja z motorjem, zna z jadri pristati na privezno bojo, seznani se tehnikami sidranja, zna izvesti vajo “človek v morju”, pozna zakonitosti potrebne za varno plovbo, pozna pravila prednosti in pomorske predpise.

Število tečajnikov: 4-6 kom. Izhodišče: slovensko morje, hrvaško morje. Trajanje tečaja je 4+1 dan. Zadnji dan je namenjen preverjanju osvojenega znanja.

10-16 m jadrnica

5+1 dni

Zaključene skupine


 • Individualni program 

Individualni program lahko združuje tako tečaj pristajanja, kot tečaj jadranja in je namensko prilagojen in usmerjen tečajniku. Lahko se izvaja na vaši lastniški jadrnici, ali na naši jadrnic. Z individualnim pristopom lahko tečajnik s pomočjo inštruktorja nadgradi svoje obstoječe znanje. Priporočamo ga vsem, ki imajo manj časa za večdnevne tečaje in željo po individualnem pristopu.

10-15 m

Individualni program


 • Motorni čoln, gumenjak

Ta individualni program je namenjen vsem, ki bi radi več praktičnega znanja s področja upravljanja z motornim čolnom ali gumenjakom. Za ta program se odločajo lastniki motornih čolnov, gumenjakom, ki imajo premalo izkušenj in praktičnega znanja, pa bi le tega radi nadgradili za bolj varno plovbo. Program se prilagodi željam tečajnikov.

Motorni čoln, gumenjak

Začetniki, nadaljevalci

Individualni program


 • TEČAJ JADRANJA na Seascape 18

Jadralni tečaji na mali, hitri in že v umerjenih vetrovih adrenalinski jadrnici, ki nudi pravi stik z morjem. Tečaji na jadrnici Seascape 18 so za vse, ki vas zanima učenje pravega jadranja in ne toliko učenje pomorskih veščin. Na tej jadrnici pridobimo občutek za veter in valove. Jadrnica ima enostaven sistem za dvigovanje floka in gennakra, tako da se lahko posvetimo predvsem jadranju (uravnavanje jader, manevri, gibanje posadke ipd.). Tečaje jadranja v Jadralni šoli ODPLUJ izvajamo po dogovoru z zaključenimi skupinami (ena do tri osebe) na Velenjskem jezeru. Primerno za vse stopnje jadralskega znanja. Tako za začetnike, kot tudi za izkušene, ki bi radi izostrili svoje občutke in pod vodstvom inštruktorja preživeli aktiven jadralen dan.

Seascape 18

Po dogovoru

1-3 osebe

Individualni program