Tečaji

ODRASLI


  • 1 dnevni tečaj pristajanja potovalne jadrnice

Tečaj pristajanja v Jadralni šoli ODPLUJ traja 1 dan in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem Izola. Tečaj pristajanja je tistim, ki ste se že srečali z jadranje, vendar imate premalo izkušenj s pristajanjem. Ali pa bi radi obnovili in nadgradili svoje znanje pristajanja pred sezono. Tečaj obsega: osnove izplutja in pristajanja, praktično učenje tehnik pristajanja (v marini, na pomolih, bočno, vzvratno, naprej), praktično in teoretično učenje tehnike sidranja, teorija pristajanja Vsak udeleženec tečaja ima možnost večkratnega pristajanja in izplutja. Svoje vloge tečajniki med tečajem izmenjujejo. Tečaj traja približno 8 ur na dan. Tečaj potek v skupinah od 3-6 oseb.

10-13 m jadrnica

8 ur / dan

3-6 oseb


  • 2 dnevni začetni tečaj jadranja potovalne jadrnice

Začetni jadralni tečaj v Šoli jadranja ODPLUJ traja 2 dni in se izvaja na 10-13 metrski jadrnici z izhodiščem Izola. Začetni tečaj jadranja je namenjen tistim, ki se prvič srečujejo z jadranjem. Tečaj obsega: spoznavanje jadrnice (osnovnih tehničnih značilnosti in pomorskih izrazov), priprava jadrnice za izplutje, osnove izplutja in pristajanja, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom) in pravil na morju (osnovna pravila in izogibanje trčenju), nastavljanje jader, osnove navigacije, mornarske veščine, osnove meteorologije na morju, Vsak udeleženec tečaja bo usposobljen za vsa jadralska mesta in vloge na jadrnici, vključno s krmarjem. Vloge tečajniki med tečajem menjujejo). Tečaj jadranja traja približno 8 ur na dan. Tečaj potek v skupinah od 3-6 oseb.

10-13 m jadrnica

2 dni

3-6 oseb


  • 2 dnevni nadaljevalni tečaj potovalne jadrnice

Nadaljevalni tečaj v Jadralni šoli ODPLUJ traja 2 dni in se izvaja na 10-14 metrski potovalni jadrnici z izhodiščem v Izoli. Namenjen je tistim, ki želijo osnovno jadralsko znanje nadgraditi do te mere, da se bodo lahko tudi sami odpravili na morje. Nadaljevalni tečaj jadranja obsega: spoznavanje jadrnice in njene opreme – kratka ponovitev, osvežitev, priprava jadrnice za izplutje – kratka ponovitev, osvežitev,  ponovitev pravil o izogibanju trčenju na morju, plovba z motorjem, osnove navigacije, dviganje in spuščanje jader, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom), kratka ponovitev, osvežitev, sidranje in privezovanje na bojo – poudarek, pristajanje in izplutje z obale na vse načine-poudarek, načrtovanje potovanja z jadrnico ob upoštevanju meteorologije, organiziranje dela in življenja na morju. Vsak udeleženec tečaja bo usposobljen za vsa jadralska mesta in vloge na jadrnici, vključno s krmarjem (svoje vloge bodo med tečajem izmenjevali). Tečaj traja približno 8 ur na dan. Tečaj jadranja poteka v skupinah od 3-6 oseb

10-14 m jadrnica

2 dni

3-6 oseb

8h/dan


  • 4 dnevni Skipperski trening

Skipperski trening se izvaja na 10-16m potovalni jadrnici z izhodiščem na slovenski ali hrvaški. Namenjen je tistim, ki že imate izkušnje z jadranje, ki ste že samostojno jadrali, pa vendar imate željo po nadgradnji. Za Skipperski trening je v Jadralni šoli ODPLUJ priporočljiv tudi izpit voditelj čolna. Tečaj obsega: dviganje in spuščanje jader, praktično učenje tehnik jadranja (obrat proti vetru in z vetrom, manevriranje, jadranje proti vetru in z vetrom), kratka ponovitev, osvežitev, sidranje in privezovanje, pristajanje in izplutje z obale, načrtovanje potovanja z jadrnico ob upoštevanju meteorologije, organiziranje dela in življenja na morju, nočno plutje – jadranje, planiranje daljših plovb z organiziranjem dežurstev, zahtevnejše jadranje (krajšava jader), nočna navigacija, vaja MOB (man overboard).

10-16 m jadrnica

Izziv tudi za dobre navtike


  • 6 dnevni all in one tečaj

Tečaj jadranja ponujamo le za zaključene skupine. Je razdeljen na TEORIJO in PRAKSO. TEORIJA: Osnovna znanja iz področij aerodinamike, hidrodinamike, meteorologije, navigacije, tehnike jadranja, taktike jadranja, pomorskih veščin, izbora sidrišč in planiranja poti. PRAKSA jadranje na 10-16 m jadrnici, posebej opremljenih za Šolo jadranja ODPLUJ. Na teh jadrnicah se naučimo vse manevre, spoznamo tehniko jadranja proti vetru, z vetrom, pol krmnim vetrom in bočnim vetrom. Naučimo se tudi jadrati špinakerjem – odvisno od predelane prakse. Ta tečaj združuje tako začetni kot nadaljevalni tečaj jadranja in je zelo primeren za vse, ki želijo sami jadrati na večjih jadrnica. Pogoj za pristop k tečaju je opravljen izpit za voditelja čolna. Veščine, ki jih pridobijo tečajniki: zna pripraviti jadrnico za plovbo, zna upravljati jadrnico pod jadri z vsemi manevri, zna prilagoditi jadra glede na moč in smer vetra, seznani se s špinakerjem, zna upravljati jadrnico z motorjem, obvlada tehnike pristajanja z motorjem, zna z jadri pristati na privezno bojo, seznani se tehnikami sidranja, zna izvesti vajo “človek v morju”, pozna zakonitosti potrebne za varno plovbo, pozna pravila prednosti in pomorske predpise. Število tečajnikov: 4-6 kom. Izhodišče: slovensko morje, hrvaško morje. Trajanje tečaja je 5+1 dan. Zadnji dan je namenjen preverjanju osvojenega znanja.

10-16 m jadrnica

5+1 dni

Zaključene skupine


  • Dvosed

Učenje jadranja na dvosedih jadrnicah. Tečaj je namenjen začetnikom ali že izkušenim jadralcem z željo jadranja na manjših jadrnicah. Jadranje se izvaja na jadrnicah Fireball. Jadrnice so specifične zaradi dveh različnih vlog (flokist ,krmar) in odnosa jadralne ekipe med jadranjem. Tečajniki se naučijo: pripravit jadrnico za plovbo, jadranja v veter, z vetrom in bočno z vetrom, prečenja in kroženja, vloge krmarja in flokista, naučijo se trapeziranja, vožnje s špinakerjem, izplutja z jadri, pristajanja z jadri, prevračanja in ponovnega postavljanja jadrnice

Jadrnica, flokist+krmar

Individualni program


  • Motorni čoln, gumenjak

Ta individualni program je namenjen vsem, ki bi radi več praktičnega znanja s področja upravljanja z motornim čolnom ali gumenjakom. Za ta program se odločajo lastniki motornih čolnov, gumenjakom, ki imajo premalo izkušenj in praktičnega znanja, pa bi le tega radi nadgradili za bolj varno plovbo. Program se prilagodi željam tečajnikov.

Motorni čoln, gumenjak

Začetniki, nadaljevalci

Individualni program


  • Tečaj jadranja na Seascape 18

Jadralni tečaji na mali, hitri in že v umerjenih vetrovih adrenalinski jadrnici, ki nudi pravi stik z morjem. Tečaji in jadranja na jadrnici Seascape 18 so za vse, ki vas zanima učenje pravega jadranja in ne toliko učenje pomorskih veščin. Na tej jadrnici pridobimo občutek za veter in valove. Jadrnica ima enostaven sistem za dvigovanje floka in gennakra, tako da se lahko posvetimo predvsem jadranju (uravnavanje jader, manevri, gibanje posadke ipd.). Tečaje jadranja v Jadralni šoli ODPLUJ izvajamo po dogovoru z zaključenimi skupinami (ena do tri osebe). Primerno za vse stopnje jadralskega znanja. Tako za začetnike, kot tudi za izkušene, ki bi radi izostrili svoje občutke in pod vodstvom inštruktorja preživeli aktiven jadralen dan.

Seascape 18

Po dogovoru

1-3 osebe

Individualni program
OTROCI


  • Začetni tečaj

Druženje s prijatelji, sonce, veter, jezero, športni duh, zabava – to je tisto kar ponujamo otrokom. Naša Jadralna šola ODPLUJ za otroke poteka na čudovitem Velenjskem jezeru. Otroci, stari med 6 in 14 let, se urijo na jadrnicah tipa Optimist, pod taktirko inštruktorjev jadranja. Začnejo s spoznavanjem plovila. Naučili se bodo dele jadrnice, vozle, osnove jadranja. Najprej spoznajo jadrnico na obali in nato še na vodi. Naučijo kako se na jadrnico vkrca, kaj je treba pripraviti pred izplutjem, kako izpluti. Naučijo se opazovati meteorološke pojave, spoznajo vetrove. Seveda so vsi jadralčki stalno pod budnim očesom inštruktorja. Uči in spremlja jih skozi igro z zabavnim pristopom. Inštruktor jih spremlja na čolnu ali jadrnici.

Spoznavanje osnov

Po dogovoru

Individualni, skupinski program


  • Nadaljevalni tečaj

Otroci s predznanjem jadranja na jadrnicah, enosedih, se lahko vpišejo v nadaljevalni tečaj. Tečaj v Šoli jadranja ODPLUJ je prilagojen stopnji znanja vašega otroka. Tečaj se izvaja na Velenjskem jezeru, po dogovoru. Tečajnike spremlja in uči inštruktor jadranja.

Nadaljevalni program

Po dogovoru

Individualni program