5 nasvetov za varno pristajanje

navtični tečaji in šola jadranja teambulding in izleti na morju odpluj

Jadranje, in vse kar spada zraven, je tudi pristajanje!

Spomini na navtični dopust z jadrnico so skoraj vedno fantastični. Spominjamo se dobrega počutja, jadrnice, ki razbija valove, opazovanja spektakularnih sončnih vzhodov in zahodov ter celo skakajočih delfinov. Spominjamo se sončenja na premcu in klepetanja na krmi, neskončnega morja naokoli.

Toda dejstvo je, da morje v resnici ni neskončno in da vedno končamo v marini. In vstop v marino je povezan z manevri v pristanišču, ki ne potekajo vedno tako gladko, kot bi si želeli. Nervozni kapitan v zadnjem trenutku izdaja ukaze, posadka, ki ne razume, brezciljno teka po palubi in se zadržuje ravno tam, kjer ne bi smela biti. Na koncu bi kapitan bolje opravil svoje delo sam.

Kako torej zagotoviti, da manevri v pristanišču potekajo nemoteno? Tukaj je pet preprostih nasvetov naših inštruktorjev, skiperjev, ki vam bodo olajšali manever pristajanja.

 

Ne improvizirajte

Če se na manever pripravite vnaprej, boste imeli na voljo dovolj prostora in časa, da ga boste lahko izvedli, poleg tega pa se bo bistveno povečala verjetnost, da bo manever uspešno končan. Poskrbite, da boste s svojim postopkom pravočasno seznanili posadko, pripravili jadrnico in preveri kam bi želeli pristati.

 

Opazujte

Raziščite svojo okolico in vse pogoje. S katere strani piha veter in s kakšno močjo? Kako bo veter vplival na manevrske sposobnosti čolna in kam se bo obrnil premec? Ali obstajajo kakšni tokovi? Če marine ne poznate, natančno preučite njen načrt, da ugotovite, kje točno so pontoni in kako se privezati v tej določeni marini. Vsaka podrobnost je lahko v pomoč.

 

Bodite odločni

Manever smo v mislih že izvedli in se zavedamo vsega, kar lahko vpliva nanj. Zdaj morate biti odločni. Kako vplujete v marino? Najprej premec ali krma? Vedno izberite najenostavnejšo in najvarnejšo izbiro. Dobro izkoristite vse funkcije in sposobnosti plovila. Upoštevajte, kako se odziva krmilo, na kateri strani je. Vedno prilagodite manever določeni jadrnici

Če ste navajeni v določeno marino zapluti z jadrnico Bavaria 51 s premčnim krmilnikom (bowthruster), to še ne pomeni, da lahko isti manever uporabite tudi za jadrnico Hanse 37 brez krmilnika.

 

Organizirajte svoje plovilo in posadko

Če imate posadko, je škoda, da je ne uporabljate pri privezovanju. Tudi neizkušeni pomočnik na krovu je lahko koristen. Vendar mora vsakdo natančno vedeti, kaj mora storiti. Zdaj jim je treba še natančno razložiti: kdo bo odgovoren za katero vrv, kdo za bokobrane in kdo bo moral samo poročati o razdalji.

Ne predvidevajte, da posadka ve, kaj mora storiti, in z njo vedno komunicirajte jasno in razumljivo. Prepričajte se, da vas razumejo in da lahko opravijo svoje delo. Pravilno metanje vrvi je lahko prava umetnost in mornar, ki vam je ves teden pripovedoval, koliko je jadral, morda sploh ne bo znal pravilno izvesti priveza.

Prepričajte se, da po jadrnici ne ležijo nepotrebne stvari, ki bi lahko posadki preprečile varno gibanje, in pripravite vse, kar boste potrebovali med manevrom. Prav tako poskrbite, da vam med manevrom nič ne ovira pogleda.

 

Izvedba.

Vse je pripravljeno, posadka in vi veste, kaj morate storiti, preostane le še najpreprostejši, a najtežji del: izvesti manever.

Potrebujete več informacij in nekaj prakse? Poglejte enega izmed naših tečajev pristajanja (https://solajadranja.si/tecaj-pristajanja/) , kjer boste pridobili vse kar vam manjka, in dobro nadgradili obstoječe navtično znanje.

 

Uživajte, sanjajte, raziskujte, jadrajte!

Šola jadranja ODPLUJ

Spletno mesto uporablja piškotke. Tako zagotavljamo storitev, analizo uporabe in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.