Kaj vzeti, spakirati na jadranje?

Šola jadranja

Vprašanje, ki se pojavi skoraj vsakemu, ki se odpravi na jadranje.

Predlagamo, da najprej preverite dolgoročno vremensko napoved, in potem začnete s pakiranjem.

Oblačila

Za jadranje od junija do konca septembra bo dovolj, če vzamete kratke hlače, kopalke, nekaj majic in pokrivalo z vrvico s katero preprečimo, da ga odnese. Za večere si vzemite trenirko in kaj udobnega za večerne izhode na kopnem.  Za močnejši veter je priporočljiva tudi vetrovka in topla kapa, mogoče kakšna pelerina (kot napisano vse odvisno od vremenske napovedi). Obutev naj bo primerna za uporabo na jadrnici – čevlji ali superge s svetlo proti drsno gumo, za poleti pa je zagotovo najudobneje če ste na jadrnici bosi. Vzemite še par čevljev za raziskovanje obale in čevlje za vodo. Potovalna torba naj bo mehka, da se da zložiti in ne zavzema preveč prostora. če ste jadralci za vse pogoje, potem je zagotovo najbolj nepogrešljiva nepremočljiva jadralna obleka in škornji! Seveda ne pozabite na brisače za kopanje. Na jadrnic vas čakajo te za osebno higieno in posteljnina.

Če se odpravite na jadranje v hladnejšem obdobju pa vsekakor vzemite seboj bolj topla oblačila, priporočamo večplastno oblačenje.

Poseben poudarek se daje na čim bolj naravne šampone, balzame in gele za prhanje, da z njimi ne posegamo in uničujemo morskega ekosistema. Nikar ne pozabite na svojo kožo, dobro jo zaščitite s kremo za sončenje, v primeru opeklin imejte na dosegu roke vedno tudi kremo aloe vere, saj na jadrnicah hitro pride do sončnih opeklin. Nujno morate na pot vzeti vsa zdravila na recept, ki vam jih je predpisal osebni zdravnik. Ob tem priporočamo še tablete za morsko bolezen v primeru, da vam zibanje jadrnice ne bo prijetno. Sprej proti insektom in kreme, ki blažijo pike žuželk so vedno dobrodošle v paketu prve pomoči, kot tudi kapljice za oči in balzam za ustnice, če boste v vodi preživeli res veliko časa. Za tiste, ki ste občutljivi na zvok in svetlobo so koristni čepki za ušesa in maska za oči.

Za prijeten dopust je dobro imeti s seboj še nekaj dodatnih stvari: družabne igre, fotoaparat, kitaro, masko in cev za dihanje, plavuti, mobitel z 12V polnilcem, osnovna zdravila, zvezek in pisalo, papirnate brisače, baterijsko svetilko, rezervne baterijske vložke, ribiški pribor (dovoljenje!), ščipalke za perilo, vrečke za smeti, vžigalice ali vžigalnik.

Pa seveda – če imate otroke, veliko dodatkov za njihovo igro in udobje. Da bo vam lažje. SUP, blazine, rokavčki. Za primer slabega vremena kakšne igre, animacijo, barvice.

Dokumenti

Med osebnimi dokumenti ne sme manjkati: Potni list ali osebna izkaznica (preverite veljavnost). V primeru, da vas mika tudi ribolov ali potapljanje z opremo si ne pozabite priskrbeti ustreznih dovoljenj. Skiper mora seveda vzeti izpit za čoln in radijsko postajo.

Ladijske dokumente vam preda čarterist. Vsako plovilo mora imeti vpisni list za čoln, zavarovalno polico, radijsko licenco in plovno dovoljenje.

Poleg kreditnih kartic je na otokih zelo nujno imeti s seboj zadosti gotovine, ta del lahko uskladite s skiperjem prvi dan, ko boste določili približno ruto, saj boste s tem vedeli, kje je dostop do bankomatov.

Hrana

S seboj bo potrebno tudi vzeti pravšnjo in dovoljšno količino hrane ter pijače, zato je najbolje, da si že pred tem pripravite seznam in meni, katerega boste se držali ob kuhanju in pripravljanju hrane. Ne pozabite pa tudi na vodo in vaše najljubše prigrizke.

Seznam za hrano lahko dokupite in uredite tudi v izhodiščni marini, vseeno pa preverite doma, kaj lahko vzamete iz »kleti in špajz«

Uživajte v navtičnih izzivih!

Šola jadranja ODPLUJ

Navtični tečaji

Spletno mesto uporablja piškotke. Tako zagotavljamo storitev, analizo uporabe in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.