Katamaran ali jadrnica: razlike, plusi in minusi in prava izbira

navtični tečaji in šola jadranja teambulding in izleti na morju odpluj

Zadnja leta je za preživljanje poletnega dopusta vedno bolj priljubljeno plovilo katamaran.

Kaj sploh je katamaran: Katamaran (iz tamilščine(கட்டுமரம்) kaṭṭumaram – “vezan les”) je vodno plovilo, ki ima dva paralelna trupa enakih velikosti. Stabilnost zagotavljata dva širše nameščena trupa, za razliko do gredlja pri enotrupnih plovilih. Katamarani imajo po navadi majhen ugrez in so lažji kot enotrupna plovila enakih dimenzij. Manjši ugrez pomeni manjši vodni upor in tako večje hitrosti. Najhitrejši katamaran trajekti lahko dosežejo 110 km/h. Največji so dolgi do 115 metrov. Podobno plovilo je trimaran s tremi trupi.

 

5 razlogov za najem katamarana

Kateri so glavni razlogi, da se nekdo odloči za plovbo s katamaranom? Tukaj so glavne prednosti izbire te vrste plovila.

  1. Stabilnost

Dvojni trupi katamaranov zagotavljajo izjemno začetno stabilnost, ki jim omogoča, da ostanejo na površju in stabilni v razburkanem morju in vetru. Če iščete gladko in mirno jadranje, zlasti z majhnimi otroki ali osebami, nagnjenimi k morski bolezni, je katamaran odlična izbira. Popolnoma primeren je, če s seboj vzamete babico ali živčnega prijatelja, ki še nikoli ni bil na čolnu.

  1. Prostor

Katamaran ponuja več prostora kot kateri koli drug čoln podobne dolžine. S prostornimi saloni, številnimi sedeži in ležišči ter številnimi prostori za sončenje (kot je mreža, znana kot trampolin) se nikoli ne boste počutili utesnjeno. Kabine so prostorne, kopalnice pa tako velike kot v številnih stanovanjih. Za ljudi, ki ne marajo tesnih prostorov ali cenijo svojo zasebnost, bo katamaran idealen. Na večjih modelih (50 in več čevljev) boste imeli toliko prostora, da boste morda imeli težave pri iskanju drug drugega. Kljub primerljivi dolžini se katamaran vedno zdi večji od svojega enojnega trupa. Če ste navajeni na 50-metrsko jadrnico, poskusite s 45-metrskim katamaranom in še vedno boste imeli občutek, da imate več prostora.

  1. Oprema

Kabine niso le prostorne, ampak tudi udobne in prijetne. Običajno so opremljene z visokokakovostno posteljnino, blazinami, policami, svetilkami za branje in drugim, tako da se v njih počutite kot v pravi sobi. Zato smo napisali članek, v katerem smo izpostavili 9 razlogov, zakaj so počitnice na jadrnici boljše od bivanja v hotelu, pri katamaranu pa to velja dvakrat toliko.

  1. Dodani dodatki

Katamarani so pogosto opremljeni z najnovejšo tehnologijo in pripomočki. Med njimi so sončne celice, generator, razsoljevalnik morske vode, sodoben plotter z GPS in avtopilot. Z njimi boste na morju bolj samozadostni, ne da bi tako pogosto potrebovali zmogljivosti marine.

  1. Majhen ugrez

Razlog, zakaj so katamarani tako priljubljeni med jadralci, zlasti v eksotičnih državah, je zelo majhen ugrez – od 0,9 do 1,5 metra, odvisno od dolžine plovila, kar pomeni, da kapitanom ni treba toliko skrbeti za to, da bi naleteli na morsko dno. Čeprav sta previdnost in spremljanje kart še vedno potrebna, pa to omogoča večjo svobodo pri izbiri mest za sidranje, saj lahko jadrate skoraj do same plaže, se zasidrate in uživate v miru in tišini.

 

Zaradi svojih plovnih lastnosti in prostornosti so odlična izbira za daljšo plovbo, tudi v zahtevnih vremenskih razmerah. Zaradi manjšega nagibanja so potniki bolj varni, sproščeni in manj utrujeni na koncu plovbe ali postanka na sidrišču. Poleg tega so katamarani pogosto hitrejši od jadrnic. Kljub temu pa so jadrnice v prednosti predvsem pri jadranju proti vetru zaradi daljše kobilice. Pri načrtovanju plovnih poti je treba na katamaranu biti zato bolj pozoren, da se lahko optimalno izkoristi vetrovne razmere.

Zaradi svoje širine in dveh trupov imajo lahko nekoliko slabše sposobnosti manevriranja tako med plovbo z motorjem kot tudi jadranjem. V pristaniščih z ozkimi plovnimi kanali je plovba zahtevnejša. V pristaniščih pa je treba najti tudi ustrezno veliko privezno mesto, veliko večje kot za jadrnice. Še posebej velik izziv je manevriranje pri bočnem vetru, ki lahko povzroči velike bočne sile in zanos plovila. V neprimernih, ozkih pristaniščih lahko to predstavlja veliko težavo za skiperje. Premikanje katamarana pa je nekoliko olajšano zaradi dveh motorjev, ki omogočata celo enostavno vrtenje plovila okoli svoje osi. Pri vplutju ali izplutju katamarana je vsekakor ključno, da smo dobro pripravljeni in imamo dovolj znanja ter izkušenj. Priporočamo vam pridobivanje izkušenj na naših praktičnih tečajih na katamaranu.

Cena plovila je običajno premo sorazmerna z njegovo dolžino. V primerjavi z jadrnicami enake dolžine in kvalitete gradnje pa so katamarani precej dražji. Zaradi dodatnega motorja in dodatne opreme so posledično tudi stroški vzdrževanja višji. V marinah zavzemajo več prostora na priveznih mestih, zato upravljalci pristanišč običajno zaračunavajo 1,5- do 2-kratnik cene priveza jadrnice enake dolžine.

 

Ali najeti katamaran?

Za tiste, ki že plujete z jadrnicami bo prehod na plovbo s katamaranom bistveno lažji. Predvsem boste potrebovali dodatna znanja in izkušnje na področju manevriranja in sidranja. Ne glede na to, katero vrsto plovila izberete, pa je ključno, da se dobro pripravite na varno in prijetno izkušnjo na morju. Priporočamo vam pridobivanje izkušenj na naših tečajih. Pred najemom se udeležite tečaja katamaran, kjer vam bo inštruktor razložil vse zakonitosti, pokaza primerne vaje in olajšal samostojno plovbo na dopustu.

Kaj izbrati prepustimo vam. Je pa vsekakor več jadranja na jadrnicah in več komforta na katamaranu.

 

Uživajte ali z jadrnico ali s katamaranom!

Šola jadranja ODPLUJ

 

Spletno mesto uporablja piškotke. Tako zagotavljamo storitev, analizo uporabe in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.